Doopvont

doopvontVorig jaar om deze tijd heeft u in de plaatselijke kranten kunnen lezen dat een groot, oud romaans doopvont een plaats zou krijgen in de Augustijnenkerk. Na drogen, reinigen en verdere voorbereiding, is het nu zover dat onthulling DV zaterdagmorgen 29 november, om 11.00 uur zijn beslag krijgt. Daarmee wordt een opvallende bezienswaardigheid aan het kerkgebouw toegevoegd. De doopvont (let op het juiste lidwoord, immers velen zijn geneigd om te spreken en te schrijven over het doopvont), dus de doopvont dateert uit de romaanse periode (12e – 13e eeuw). De herkomst is niet bekend. Een mogelijkheid zou kunnen zijn, dat de doopvont afkomstig is uit een kerk van één van de verdronken dorpen tijdens de Sint Elisabethsvloed van 1421.

De doopvont was in bezit van de familie Stoop en is in de oorlogsjaren '€™40-'45 overgebracht naar de tuin van het Dordrechts Museum. Het museum heeft de doopvont nu in (langdurige) bruikleen afgestaan aan de Stichting Behoud Augustijnenkerk.
Belangstellenden worden hierbij uitgenodigd zaterdagmorgen 29 november bij de onthulling aanwezig te zijn, of later het eeuwenoude voorwerp te bewonderen, direct rechts van de ingang aan de Voorstraatzijde.