Voorgevel Augustijnenkerk

Welkom op de website van de Augustijnenkerk Dordrecht

Ingeklemd tussen de historische bebouwing staat aan de Voorstraat in Dordrecht de middeleeuwse Augustijnenkerk.
Door velen die Dordrecht bezoeken of hier wonen wordt de kerk over het hoofd gezien... Onterecht!
De kerk uit 1293/1450 behoorde tot het Augustijnenklooster. Dit klooster is van grote betekenis geweest voor de burgerlijke en godsdienstige geschiedenis van de oudste stad van Holland en de Republiek der Verenigde Nederlanden.
In de Augustijnenkerk werd op zondag 17 juli 1572 de eerste hervormde kerkdienst belegd en is  sindsdien in gebruik als bedehuis van de Hervormde Gemeente.
 
De kerk is van april tot en met oktober elke zaterdag van 11:00 tot 16:00 open; ook op de kerstmarkt-zaterdag in december.
Op deze zaterdagen zijn er om 14:00 concerten; meer informatie hierover vindt u in de activiteiten agenda.

Bereikbaarheid

Informatie over de ligging, bereikbaarheid en parkeren.
Nieuw parkeerterrein "Steegoversloot"  nabij de kerk

Lees meer

Openstelling

Bezoek de Augustijnenkerk!
Elke zaterdag (seizoen) en op verzoek.

Lees meer

Verhuur

U kunt de Augustijnenkerk huren!
Voor concerten, presentaties, opnames...

Lees meer

Op het nieuws...

Benefietconcert t.g.v. het Maarschalkerweerd-orgel door Gerben Mourik

Benefietconcert t.g.v. het Maarschalkerweerd-orgel door Gerben Mourik

Op 30 mei om 20:00 uur zal de bekende improvisator Gerben Mourik improviseren over psalmen die door het publiek ter plekke kunnen worden opgegeven.

Hij presenteert ook zijn nieuwe dubbel-cd "Psalmen". Deze werd recent opgenomen in de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk te Dordrecht. Na afloop is er gelegenheid om met Gerben van gedachten te wisselen en is de nieuwe dubbel-cd verkrijgbaar voor een speciale introductieprijs.

De toegang tot deze avond is gratis. Er is een collecte ten behoeve van het komende groot onderhoud van het Maarschalkerweerd-orgel. De kerk is open om 19:30.

Zie ook de concertagenda

Lees meer


Groot onderhoud Maarschalkerweerd-orgel

Groot onderhoud Maarschalkerweerd-orgel

Het Maarschalkerweerd-orgel van de Augustijnenkerk zal in 2019 groot onderhoud ondergaan.

Het door velen aangeduid als een mooi en uniek instrument, is in 1899 geplaatst door de orgelmaker Michael Maarschalkerweerd uit Utrecht. Het instrument heeft 27 stemmen, verdeeld over twee klavieren en pedaal.

Al langere tijd is het nodig om bijna wekelijks noodreparaties uit te voeren vanwege het gebrekkig of onbetrouwbaar functioneren van het orgel. Nu zijn uitgebreide herstelwerkzaamheden vereist.

Deze herstelwerkzaamheden die het normale onderhoud te boven gaan, zijn noodzakelijk voor het behoud van het monumentale instrument. De te herstellen onderdelen verkeren in een constructief slechte toestand en het herstel is nodig om andere in slechte staat verkerende onderdelen te kunnen herstellen c.q. vervangen. De werkzaamheden zijn passend bij de aard en karakteristieken van het Maarschalkerweerd-orgel, en zullen worden uitgevoerd door Elbertse Orgelmakers uit Soest onder advies van Jos Laus.

Lees meer


Video Leendert Verduijn

Video Leendert Verduijn

Op 14 oktober 2017 trad Leendert Verduijn op in het zaterdagmiddag-concert. Tijdens de voorbereiding nam hij een video op waarin hij de Fantasie en Fuga c-moll (J.S. Bach | BWV 537) speelt. Met welwillende toestemming van Leendert kunnen we u mee laten genieten van zijn spel op ons fraaie Maarschalkerweerd-orgel!

Kijk op de nieuwe Youtube-pagina voor meer video's van het Maarschalkerweerd-orgel!

Lees meer


Zelf orgelspelen

Zelf orgelspelen

Het Maarschalkerweerd-orgel van de Augustijnenkerk is een verborgen parel die zelfs de cd-box "Verborgen parels van Michaël Maarschalkerweerd" niet gehaald heeft... Gelukkig hebben wij zelf een cd opgenomen!

Orgelspeelavonden

Om het orgel meer bekendheid te geven en fondsen te werven voor de aanstaande restauratie organiseert de Stichting Behoud Augustijnenkerk orgelspeelavonden.

Lees meer

Welkom in de historische Augustijnenkerk van Dordrecht waar een rijk verleden u verrast! Gehele dag rondeleidingen en mogelijkheid tot het bespelen van het monumentale Maarschalkerweerdorgel.
Zaterdag 10 september zal om 14.00 uur een slotbespeling worden worden gegeven door Andre Keijzer, hoofdorganist van de kerk, waarbij tevens zijn nieuwe cd zal worden gepresenteerd welke op dit orgel is opgenomen...
 
Doelstelling van deze dag is niet alleen orgelliefhebbers, maar juist ook de 'toevallige passanten' op een andere dan gebruikelijke wijze kennis te laten maken met het orgel als veelzijdig cultureel en ambachtelijk muziekinstrument. 
In het kader van de Nationale Orgeldag wordt in onze Augustijnenkerk deze dag ook het orgel gedemonstreerd en bespeeld. Vanaf 10:00 uur is de kerk geopend en zullen begeleiders een toelichting geven op het orgel en het orgel regelmatig bespelen. 
 
Uiteraard bestaat er ook voor de orgelliefhebbers de mogelijkheid zelf het orgel onder deskundige begeleiding te bespelen. 
Kijk voor meer informatie op deze pagina
 
Om 14.00 uur zal André Keijzer een slotconcert verzorgen waarbij tevens de nieuwe CD zal worden gepresenteerd welke hij heeft opgenomen op “zijn” orgel. Hij speelt hierop werken van o.a. K. Bolt, J. Brahms, C. Franck, J.S. Bach, F. Peeters en C. de Wolf. Totaal 12 tracks - Totale speelduur 76:42 minuten
De CD is te koop voor € 15,-
De netto opbrengst is bestemd voor het orgelfonds van de Augustijnenkerk.


Van harte welkom!

Programma slotconcert

 •  Wer nur den lieben Gott lässt walten BWV 642 - J.S. Bach (1685-1750)
 • Herzlich tut mich verlangen - J. Brahms (1833-1897)
 • Skizzen fur den Pedal Flügel op. 58 nr.1 - R. Schumann (1810-1856)
 • Andantino - C. Franck (1822 - 1890)
 • Variaties over psalm 43 - K. Bolt (1927-1990)
  c Koraalzetting
  c Fughetta
  c Basse de Trompette
  c De hoofd-prestanten
  c Cornet
 • Toccata in a - A. Nieland (1903-1963)
 • Psalm 121 - A.J. Keijzer (1932)
 • Psalm 38 - L. Moree (1988)
 • Passacaglia, koraal en fuga over Wie maar de goede God laat zorgen - C. de Wolf (1880-1935)
 
Ook op zondag 11 september is de Augustijnenkerk open van 11:00 tot ca. 16:00.

DIRECT NAAR

Logo