Grafstenen en Grafmonumenten
Reeds in de middeleeuwen lieten Dordtse burgers zich in één van de kloosterkerken begraven. In de Augustijnenkerk liggen nog zo'n 200 grafzerken die tijdens de restauratie van de kerk in 1994 tevoorschijn kwamen bij het verwijderen van de houten vloer. Veel zerken zijn afgesleten, maar sommige zijn nog goed leesbaar en fraai bewerkt.
Ook bezit de kerk nog twee epitafen (staande of hangende grafmonumenten) uit de zeventiende eeuw.
Details bij bovenstaande foto's:
- Detail van de grafzerk van Blasius Bouquet Blasiusz, generaal van de Munt van Holland, overleden 17 april 1587.
- Detail van het epitaaf van burgemeester Meyndert van Segwaard, overleden 8 juni 1700. Links en rechts een gevleugelde zandloper op een gelauwerd doodshoofd, symbolen van vergankelijkheid.
Daartussen twee gekruiste roedebundels met een scherprechtersbijl, symbool van macht als stadsbestuurder. Rond de roedebundels een ouroboros, een slang die in zijn eigen staart bijt, beeld van kringloop der tijden en dood en wedergeboorte.
Centraal staat de tekst 'de dood is verslonden tot overwinninge'. - In de VanBeverenkapel bevindt zich een fraai epitaaf van Willem van Beveren, overleden 18 juli 1631.
Het epitaaf van zwarte toetssteen (steensoort uit de Ardennen) is geplaatst in opdracht van de echtgenote van Willem van Beveren, Emerentia van Eynden. In het halfronde tympaan zijn de geslachtswapens van de familie Van Beveren en Van Eynden geplaatst. - Grafzerk van Adriaan Maten, admiraal en opperbevelhebber, overleden 22 februari 1738 in de leeftijd van 52 jaar en 11 maanden.
- Huismerk op wapenschild van Jan Wilmodt in een fraaie omlijsting. Naast het huismerk zijn initialen I (=J) en W. Huismerken zijn herkenningstekens van families die geen familiewapen bezaten.
- De oudst gedateerde zerk is die van Jan Dueren, overleden 12 juni 1523.
- De oudste zerken zijn herkenbaar aan het gotisch randschrift met de naam en de sterfdatum van de overledene. Op de hoeken staan veelal in een cirkel of in een vierpas de vier symbolen van de vier gevleugelde evangelisten: Mattheüs als mens, Marcus als leeuw, Lucas als os en Johannes als adelaar.
Tekst: © 2013 H.A. van Duinen