Ingeklemd tussen de historische bebouwing staat aan de Voorstraat in Dordrecht de middeleeuwse Augustijnenkerk. Door velen die Dordrecht bezoeken of hier wonen wordt de kerk over het hoofd gezien... Onterecht! De kerk uit 1293/1450 behoorde tot het Augustijnenklooster. Dit klooster is van grote betekenis geweest voor de burgerlijke en godsdienstige geschiedenis van de oudste stad van Holland en de Republiek der Verenigde Nederlanden. In de Augustijnenkerk werd op zondag 17 juli 1572 de eerste hervormde kerkdienst belegd en is sindsdien in gebruik als bedehuis van de Hervormde Gemeente.
De kerk is deze winter op zondag open van 14: 00 - 16:00.
Vrijwilligers openen de deuren ter bemoediging of een gesprek. U kunt ook gewoon even rustig gaan zitten voor een moment van stilte en bezinning.
Video's van het Maarschalkerweerd-orgel
Informatie over de ligging, bereikbaarheid en parkeren.
Parkeerterrein "Steegoversloot" nabij de kerk
Bezoek de Augustijnenkerk!
Elke zaterdag (seizoen) en op verzoek.
In de Augustijnenkerk zijn twee waardevolle stadswapens van Dordrecht aanwezig. Op de Magistraatsbank staat een stadswapen uit 1775. Deze verkeert in een slechte staat en is aan een restauratie toe. Het tweede stadswapen staat boven op de middentoren van het Maarschalkerweerd-orgel en is uit het jaar 1776. Het stadswapen is afkomstig van het voormalige orgel. De schenker van het huidige orgel Dr. J.J. Stronck noemde in 1898 als één van de voorwaarden dat het wapen op het nieuwe orgel geplaatst zou worden.
De stichting is op zoek naar uitbreiding van het bestuur met een enthousiaste man of vrouw die thuis is in de professie van marketing en P.R.
Wie spreekt dit aan en is bereid om zijn of haar kwaliteiten in te zetten voor het behoud van de Augustijnenkerk voor de eredienst en de instandhouding van kerk en orgel?
De Stichting is gevraagd jaarlijks substantieel méér bij te dragen aan de instandhouding van de Augustijnenkerk. Dat zal niet gaan zonder de nodige inspanningen...
Het is nu mogelijk om online via iDeal te doneren voor het orgelfonds, de zaterdag-concerten en de Stichting Behoud Augustijnenkerk. Daarmee maakt u het mogelijk de concerten te blijven organiseren en bij te dragen aan het behoud van de Aigustijnenkerk.
Marja Verstoep, video-publiciste over kunst en musea ("Omuzes"), heeft in Dordrecht een video opgenomen over de wereldberoemde schilder Aelbert Cuyp. Daarin komt ook de Augustijnenkerk voor waar Aelbert, zoals bekend, begraven is. Bekijk haar leuke video in de nieuwe afspeellijst "De Augustijnenkerk".
Een sfeerimpressie van de Augustijnenkerk bij avond. Foto's gemaakt tijdens een orgelspeelavond (3 augustus 2020)