Inloopconcert Gerrit Chr. De Gier

Van 26 augustus 2023 14:00 tot 26 augustus 2023 14:45
Gezien: 631

Programma

Thema: De eerstelingen van Widor en Guilmant

Het programma wordt door Gerrit Chr. De Gier toegelicht.

Charles-Marie Widor (1844-1937)

 • Symphonie 1 en ut mineur Opus 13
  • Prélude (Moderato)
  • Allegretto
  • Intermezzo (Allegro)
  • Adagio
  • Marche Pontificale
  • Méditation (Lento)
  • Finale (Allegro)

Alexandre Guilmant (1837-1911)

 • Sonate 1 en ré mineur Opus 42
  • Introduction et Allegro
  • Pastorale (Andante quasi Allegretto)
  • Final (Allegro assai)

CV

Gerrit Christiaan de Gier (1962) studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Nico van den Hooven en Jan Welmers. Hij behaalde de diploma’s docerend musicus en uitvoerend musicus ‘met onderscheiding’ in 1987. Aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek slaagde hij voor het examen kerkmuziek met vermelding van een grote mate van creativiteit voor improvisatie. Bij Jan Raas en Jan Welmers studeerde hij improvisatie. Verder nam hij deel aan internationale interpretatiecursussen aan de Haarlemse Zomeracademie bij Martin Haselböck, Daniel Roth en Gisbert Schneider en aan de Internationale Meisterkurze für Musik te Zürich bij Jean Guillou.
In Parijs ontving hij privé-lessen van Jean-Paul Imbert.

In 1982, nog tijdens zijn opleiding, won hij de derde prijs van het Internationale Albert Schweitzer Orgelfestival in Deventer. In 1990 won hij de eerste prijs van de Internationale Orgeldagen Rijnstreek te Nijmegen.
Gerrit Christiaan de Gier heeft een breed repertoire en verleende aan tal van radio-uitzendingen en speciale projecten zijn medewerking.
Vermeldenswaard is de integrale uitvoering van de orgelwerken van Johann Sebastian Bach op het Van Vulpen-orgel in de Oude Sint Nicolaaskerk te IJsselstein (U.), waarvan hij vele jaren de vaste bespeler was.

Hij concerteerde in binnen- en buitenland o.m. in Duitsland, Frankrijk, Zuid-Afrika en Zwitserland. Zijn uitvoeringen van de grote orgelwerken van César Franck, Franz Liszt, Max Reger, Alexandre Guilmant, Louis Vierne en Charles-Marie Widor worden breed gewaardeerd. Kenmerkend voor zijn concerten is de thematische programmering.
Gerrit Christiaan de Gier is stadsorganist van gemeente IJsselstein. In deze functie zet hij zich in voor de promotie van het Van Vulpen-orgel (1971) in de Oude Sint Nicolaaskerk, het Maarschalkerweerd-orgel (1908) in de Sint Nicolaasbasiliek en het Van den Berg & Wendt-orgel (1966) in de Ontmoetingskerk.
Hij heeft een uitgebreide lespraktijk in Utrecht en IJsselstein en is initiator van lespraktijk Orgelkunst Gouda e.o.

Ook neemt hij regelmatig zitting in beoordelingscommissies, verzorgt hij workshops en adviseert hij bij gemeentezangbegeleiding.
Hij is vaste bespeler van het Quellhorst-orgel (1813) in het BUNK Hotel Utrecht.
Momenteel is hij organist van de Jacobikerk te Utrecht.

Bezoek de website van Gerrit Christiaan de Gier

Wilt u dit orgel ook eens bespelen? Boek een orgelspeelavond!

Meer informatie orgelspeelavondenZaterdag-concerten
Doneer vrij bedrag

Doneer nu
Toon iDeal QR-Code

Logo