Inloopconcert Kees Alblas

Van 29 juli 2023 14:00 tot 29 juli 2023 14:45
Gezien: 371

Programma

Zoltán Kodály (1882-1967)

 1. Organœdia ad Missam Lectam
 • Introitus
 • Kyrie
 • Gloria
 • Credo
 • Sanctus
 • Benedictus
 • Agnus
 • Ite, Missa Est

Eén van de werken van de Hongaarse componist Zoltán Kodály is zijn Missa Brevis voor orgel en gemengd koor. Hoewel je zou denken dat zijn Organœdia daar een orgelsolobewerking van is, blijkt de werkelijkheid precies andersom. De versie voor orgelsolo is de originele versie, geschreven voor de zogenaamde stille- of vroegmis: een korte ochtendviering waarbij niet gezongen wordt. Kodály schreef het zeer waarschijnlijk rond 1942-1943 en herschikte het later voor orgel en koor. Sfeervolle en kleurrijke muziek.

 

Paul De Maleingreau (1897-1956)

 1. Prélude (uit: Suite pour Orgue, Op. 14)

De Fransman Paul Constant Eugène Malengreau studeerde aan het conservatorium van Brussel en veranderde later zijn achternaam in “de Maleingreau”. In 1921 en 1922 was hij de eerste die in Brussel de complete orgelwerken van Bach uitvoerde. In de meeste van zijn composities speelt het Gregoriaans een belangrijke basis. Zijn Suite Op. 14 verscheen in druk in 1919, heeft vier delen en opent met een Prélude die aan de muziek van Vièrne doet denken. Hoewel zijn composities interessant zijn, genieten ze weinig tot geen bekendheid.

Guy Ropartz (1864-1955)

 1. Introduction et Allegro Moderato

Guy Ropartz was een Franse componist en muziekpedagoog. Na een rechtenstudie bleek de muziek harder te trekken en studeerde hij aan het Parijse Conservatoire national supérieur. Daarna zette hij zijn studie voort bij César Franck, tot wiens stijl hij zich zeer aangetrokken voelde en wiens invloed hoorbaar aanwezig is. Ropartz’ repertoire beslaat een breed oeuvre voor veel verschillende bezettingen, ondermeer voor orkest, voor koor, kamermuziek, voor piano en voor orgel. Het Introduction et Allegro Moderato verscheen in druk in 1919, evenals Maleingreau’s Suite Op. 14.

CV

Kees Alblas ontving zijn eerste orgellessen van dhr. Zoeteweij te Rotterdam. Daarna studeerde hij orgel bij Geert Bierling en combineerde dat met muziektheoretische vakken aan het Fontys Conservatorium in Tilburg en een cursus contrapunt via de Schumann Akademie te Zwolle. Hij won prijzen op het Govert van Wijn Orgelconcours in Maassluis (2000, 2001 en 2004), het SGO Orgelconcours (Leens, 2010), het eenmalige Orgelconcours Sliedrecht (2002) en het Piet van Egmond Transcriptieconcours in Maassluis (2017). Hij publiceerde bladmuziek, waaronder een compositie voor koor, fluit en orgel over vijf coupletten van het lied ‘Zou ik niet van harte zingen’ (Lied 903) (Uitg. Proza Musica).

Wilt u dit orgel ook eens bespelen? Boek een orgelspeelavond!

Meer informatie orgelspeelavondenZaterdag-concerten
Doneer vrij bedrag

Doneer nu
Toon iDeal QR-Code

Logo