Dordrecht gereformeerd - Symposium

Van 17 september 2022 13:30 tot 17 september 2022 17:00
Categorieën: Evenement
Gezien: 433

Symposium 17 september 2022 naar aanleiding van eerste protestantse kerkdienst in de Augustijnenkerk in 1572.

Op 27 juli 1572 vindt in Dordrecht de eerste protestantse kerkdienst plaats, geleid door Ds. Johannes Lippius in de Augustijnenkerk. Rond deze gebeurtenis organiseert de Stichting Behoud Augustijnenkerk op 17 september 2022 een symposium waar drie deskundigen de gevolgen van de transformatie duiden op zowel maatschappelijk, theologisch als liturgisch gebied. Het Vocaal Theologen Ensemble en het Codarts Kerkmuziek Ensemble o.l.v. Hanna Rijken brengen de betogen muzikaal in beeld. De orgelbegeleiding is in handen van Rik Melissant. Dr. A.J. van den Herik, de huidige predikant van de Augustijnenkerk, opent de middag om 13:30. De volgende onderwerpen komen vervolgens aan de orde.

Historische context-  Prof. dr. Fred van Lieburg

Welke veranderingen voltrokken zich in de stad door de transitie van katholiek naar protestants? Wat verandert er voor pastoors, predikanten en  kerkgangers?

Liturgie voor en na 1572  Dr. Hanna Rijken

Hoe klinkt kerkmuziek in Nederland vóór 1572? In welke opzichten verandert de liturgie? Hoe verhoudt zich dit tot ontwikkelingen in andere landen?

Gereformeerde gemeentezang in Dordrecht  Dr. Jaco van der Knijff

Wat zingen gereformeerden in Dordt in hun erediensten? Welke psalm- en liedboeken zijn er op dat moment in omloop? Hoe klinkt de geformeerde gemeentezang?

Om circa 17.00 uur sluit Dr. A.J. van den Herik de middag af. Het belooft een boeiende en afwisselende middag te worden. Iedereen is hartelijk welkom, de toegang is vrij.

 • Aansluitend aan het middagsymposium is er een interactief programma (20.00 uur) over de psalmen van Datheen en Goudimel, met ruimte voor samenzang in de Trinitatuskapel, Vriesestraat 22. Toelichting en begeleiding zijn in handen van Boudewijn Zwart.

Sprekers

 • Dr. Hanna Rijken

  Dr. Hanna Rijken

  Dr. Hanna Rijken, theoloog en musicus, is sinds juni 2022 benoemd als Universitair Docent 'Theology & The Arts' aan de PThU in Amsterdam. Ook werkt ze als docent en onderzoeker aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Haar onderzoek richt zich op Sacred Music. Hanna is oprichter en dirigent van het Vocaal Theologen Ensemble en het Codarts Kerkmuziek Ensemble.

 • Dr. Jaco van der Knijff

  Dr. Jaco van der Knijff

  Jaco van der Knijff werd in 1976 in Moerkapelle (Zuid-Holland) geboren. Hij deed het vwo aan de Driestar in Gouda en studeerde vervolgens een jaar aan de pabo-opleiding van de Driestar. Na de vooropleiding klassieke talen aan de Theologische Universiteit Kampen (TUK) studeerde hij vervolgens van 1997 tot 2005 aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).

 • Ds. A.J. van den Herik

  Ds. A.J. van den Herik

  Predikant van wijkgemeente 2 van de PKN te Dordrecht

 • Prof. dr. Fred van Lieburg

  Prof. dr. Fred van Lieburg

  Fred van Lieburg (Rotterdam, 19 juni 1967) is een Nederlands historicus gespecialiseerd in religie, in het bijzonder het protestantisme.[1]

  Van Lieburg is verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij is daar hoogleraar religiegeschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. Van Lieburg heeft een bijzondere belangstelling voor de geschiedenis van het calvinisme, het piëtisme, het Réveil en de Biblebelt. Samen met Joris van Eijnatten schreef hij Nederlandse religiegeschiedenis,[2] een overzicht van 2000 jaar geschiedenis van religie in Nederland.

  Van Lieburg was mededirecteur van ReLiC, het VU-Centrum voor Nederlandse Religiegeschiedenis, en is coördinator van het Amsterdam Centre for Religious History aan de Vrije Universiteit.

x


Zaterdag-concerten
Doneer vrij bedrag

Doneer nu
Toon iDeal QR-Code

Logo